Logo Dural Bouwgroep
Wanneer heb ik een dakrenovatie nodig?
Dural Bouwgroep

Een gemiddeld dak heeft een levensduur van zo’n 30 jaar. Na deze periode is het aangeraden om uw dak tijdig te laten renoveren. Zo voorkomt u dat de volledige dakstructuur van uw dak wordt aangetast door slijtage, ouderdom of slechte weersomstandigheden en bespaart u heel wat onnodige kosten en werken.

Niet alleen de structuur van uw dak kan verslijten, ook dakbedekking op een dak zal na een tijd verouderen of zelfs beschadigd raken. Hoelang dakbedekking juist mee gaat is afhankelijk van de soort, de kwaliteit en ook van wanneer de dakbedekking geplaatst werd.

Hellende daken

Liggen er betonnen dakpannen of platen op uw dak? Deze gaan doorgaans maximum 30 jaar mee tot ze echt aan vervanging toe zijn. Betonnen dakpannen die door schaduwen langdurig vochtig zijn geweest, slijten daarnaast ook sneller dan dakpannen die regelmatig in de zon liggen. Ook de aanwezigheid van bomen (bladafval en schaduwen) en de mate van onderhoud is bepalend voor de levensduur van een betonnen dakpan. Om de levensduur wat te rekken laat u uw betonnen dakpannen het best regelmatig reinigen, maar dat neemt niet weg dat ze na een bepaalde tijd simpelweg te oud zijn geworden en alsnog vervangen zullen moeten worden.

Zijn uw dakpannen gemaakt van klei? Dan gaan ze wel 50 tot 100 jaar mee. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom kleien dakpannen de laatste jaren zo aan populariteit gewonnen hebben. Tot een enkele jaren geleden waren betonpannen opmerkelijk goedkoper en waren ze in veel meer kleuren beschikbaar dan betonpannen. Het prijsverschil tussen de twee soorten pannen is nu echter niet meer zo uitgesproken en de levensduur van kleipannen is groter dan die van betonpannen. Daarom zijn kleipannen op termijn hun iets hogere investeringskost meer dan waard. Prijs-kwaliteit zijn kleipannen de meest interessante oplossing. Bij Dural Bouwgroep werken we dan ook uitsluitend met kleipannen, kunstleien en natuurleien en niet met betonpannen of dakplaten omdat deze kwaliteit niet voldoet aan onze normen.

Na verloop van tijd worden kleien dakpannen door slijtage en ouderdom uiteraard ook gedateerd. De kans is groot dat de pannen dan poreus worden. Wanneer dat gebeurt, verdwijnt hun waterafstotende kracht en kunnen er serieuze lekkages ontstaan aan uw dak. Daarnaast nemen poreuze dakpannen heel wat water op en houden ze dit ook vast. Een nadelig effect hiervan is dat mos en algen de kans krijgen om op de dakpannen te gaan groeien. Verder kunnen poreuze dakpannen ook wel eens scheuren bij koude temperaturen en vorst. Uw dak is uiteraard ook aan vervanging toe wanneer er meerdere dakpannen beschadigd zijn.

Naast dakpannen zijn er ook daken die bedekt zijn met natuurleien of kunstleien. Net zoals betonnen dakpannen hebben kunstleien een levensduur van zo’n 30 jaar. Daarna is het aangewezen om eens naar uw dak te laten kijken door een expert en dit waarschijnlijk te laten renoveren en de dakbedekking te vervangen. Natuurleien daarentegen hebben de langste levensduur en gaan tot wel meer dan 100 jaar mee. Na deze periode heeft uw dak uiteraard al een serieuze ouderdom en zal het ook aan vervanging toe zijn.

Platte daken

Een plat dak gaat in principe tientallen jaren mee, maar ook hier is uiteindelijk wel onderhoud nodig om te vermijden dat een volledige vervanging van het dak en de dakstructuur nodig zijn. Wanneer een plat dak niet goed geïsoleerd is, is het mogelijk dat de dakbedekking gaat uitzetten of krimpen door temperatuurschommelingen. Daardoor kunnen er scheurtjes ontstaan in het materiaal. Wanneer dat gebeurt, is het nodig om uw plat dak goed te laten isoleren en er een nieuwe dakbedekking zoals roofing op te plaatsen. Verder kan de dakbedekking van platte daken, net zoals bij hellende daken, verouderen waardoor er lekkages ontstaan. Lekkages laat u steeds best zo snel mogelijk herstellen om te voorkomen dat de structuur van uw dak wordt aangetast. Een andere reden om uw plat dak te laten renoveren is een slechte plaatsing van de dakbedekking die op uw dak ligt. Sluit de EPDM of roofing op uw dak slecht aan op uw dakbeschot of op uw dakisolatie? Komt de dakbedekking los aan de randen? Door deze problemen kan uw dak erg beschadigd raken waardoor u van de ene herstelling in de andere valt. In dat geval kiest u best voor een volledige vervanging van de dakbedekking van uw plat dak.

Tot slot is het ook ten zeerste aanbevolen om uw dak te laten renoveren wanneer het asbesthoudende stoffen bevat. Asbest is de verzamelnaam voor een soort gesteente dat mineralen bevat met daarin taaie, onbrandbare vezels. Vroeger werd asbest (voornamelijk asbestplaten) veel gebruikt als bouwmateriaal omdat het een brandwerend materiaal is en omdat het goed isoleert. Helaas is er ook een groot nadeel aan asbest verbonden. Bepaalde asbestvezels die in het materiaal verwerkt zitten zijn namelijk erg gevaarlijk voor uw gezondheid wanneer u deze inademt. Zeker wanneer het asbesthoudend materiaal los ligt of beschadigd is doet u er goed aan om dit door een professioneel team te laten verwijderen en het te vervangen door een nieuwe dakbedekking.

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

PIR-isolatie: een goede keuze voor dakisolatie

PIR-isolatie: een goede keuze voor dakisolatie

Wist je dat het dak van je huis één van de belangrijkste plekken is waar warmte uit ontsnapt? Tot wel 35% van de warmte van je woning kan verloren gaan via het dak. En daarom is een efficiënte isolatie cruciaal. PIR-isolatie is in veel gevallen een goede keuze voor dakisolatie.

Een onderdak, is dat echt nodig?

Een onderdak, is dat echt nodig?

Wat is een onderdak? Wanneer is dat nodig? Moet je daarvoor je dakpannen laten verwijderen? We behandelen al deze onderwerpen in dit artikel.

Is lenen om mijn dak te renoveren verstandig?

Is lenen om mijn dak te renoveren verstandig?

De risico’s die het uitstellen van een dakrenovatie met zich meebrengen, zijn niet te onderschatten. De overheid wil renovaties verplicht maken voor woningen met een lage energieprestatiewaarde. Daarvoor kan je overwegen te lenen. Lees verder als je meer wil weten over de beschikbare leningen of de rentesubsidies.