Logo Dural Bouwgroep
Alles wat u moet weten over renovatiepremies
Dural Bouwgroep

Alles wat u moet weten over renovatiepremies

Wanneer u uw woning renoveert of verbouwt, komt u misschien in aanmerking voor één of meerdere premies of financiële voordelen. De renovatie van uw woning is namelijk een hele investering en dat wil de Vlaamse overheid graag ondersteunen. Of u in aanmerking komt voor een premie of voordeel hangt af van een aantal voorwaarden. Het loont zeker de moeite deze voorwaarden goed te bekijken zodat u niks over het hoofd ziet en kan genieten van de renovatiepremies waarop u recht heeft.

Voor welke premies kom ik in aanmerking wanneer ik mijn dak laat renoveren?

Dakrenovatie in uitvoeringTot voor kort werden de verschillende renovatiepremies van Fluvius en de overheid één voor één onderverdeeld per categorie. Relevante premies waarop u recht had na het renoveren van uw dak waren bijvoorbeeld premies voor dakisolatie, voor het verwijderen van asbest of voor het installeren van een zonneboiler of warmtepomp. Elk van deze premies diende ook apart aangevraagd en verwerkt te worden. Om dit systeem te verbeteren en efficiënter te maken, komt er vanaf 1 oktober 2022 één overkoepelende premie, namelijk ‘Mijn VerbouwPremie‘.

Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 juli 2022 worden alle renovatie- en energiepremies van Wonen-Vlaanderen en Fluvius samengevoegd tot ‘Mijn VerbouwPremie‘. Dat besliste de Vlaamse overheid. “Een renovatie is al complex genoeg, zodat we het niet nog complexer moeten maken met ingewikkelde aanvraagprocedures en premievoorwaarden die niet op elkaar afgestemd zijn. Dankzij administratieve vereenvoudiging, helpen we meer Vlamingen om de intentie om te renoveren om te zetten in daden”, laten Vlaams ministers Demir en Diependaele weten.Mijn VerbouwPremie kan u vanaf 1 oktober 2022 aanvragen. Tussen 1 juli en 30 september 2022 is zowel het oude als het nieuwe online aanvraagloket dicht en kunnen er tijdelijk geen premies worden aangevraagd.

Mijn VerbouwPremie voorziet hogere premies voor eigenaar-bewoners uit lagere inkomensgroepen die de kwaliteit en de energiezuinigheid van hun woning of appartement willen verbeteren. Ook verhuurders van een woning via een sociaal verhuurkantoor komen in aanmerking voor een extra hoge premie.

Bent u benieuwd welke premies (onderdelen van Mijn VerbouwPremie) u kunt aanvragen en op welk premiebedrag u recht hebt? Aan de hand van de simulator van Mijn VerbouwPremie kunt u dit op een eenvoudige manier nagaan.

EPC-labelpremie

Heeft uw woning een slechte energieprestatie? Dan doet u er goed aan de woning binnen de 5 jaar te renoveren. Wanneer u dat zo grondig doet dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, kan u sinds 2021 namelijk een EPC-labelpremie krijgen.

Net zoals bij andere premies, zijn hier een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo is de EPC-labelpremie er enkel voor woningen of wooneenheden met een ondermaatse energieprestatie. Die wordt aangetoond met een energieprestatiecertificaat (EPC), dat niet ouder mag zijn dan 2019. Woningen met een EPC-label D, E of F moeten door renovatie binnen de 5 jaar minimaal label B of C behalen om recht te hebben op deze premie.

Bovendien moet het nieuw behaalde EPC-label kunnen worden aangetoond en mag dit maximaal 12 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag. Sloop of herbouw van gebouwen of woningen komt sowieso niet in aanmerking voor de EPC-labelpremie.

Het uiteindelijke bedrag van de premie hangt af van het behaalde EPC-label na de renovatie van uw woning. De EPC-labelpremie is combineerbaar met Mijn VerbouwPremie, maar niet met de Totaalrenovatiebonus. Alle voorwaarden van de EPC-labelpremie kan u raadplegen via deze link.

Hoe en waar kan ik mijn premie(s) aanvragen?

Om uw premie(s) aan te vragen dient u over een aantal documenten te beschikken waaronder facturen van de uitgevoerde werken, enkele attesten en premiedocumenten. Uw premie(s) aanvragen kan pas nadat de werken volledig zijn uitgevoerd en vanaf het moment dat u de woning zelf bewoont (domicilie) of verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor voor minstens 9 jaar. U doet dit via de officiële website www.mijnverbouwpremie.be. De dienst Wonen-Vlaanderen zal uw aanvraag bekijken en beslissen of er al dan niet documenten ontbreken. Binnen de 8 maanden na een correcte en volledige aanvraag ontvangt u dan een brief met de beslissing of uw aanvraag werd geweigerd of goedgekeurd. U kan hiermee akkoord gaan of beroep aantekenen. Bent u het wel eens met de weigering van uw aanvraag maar voldoet u op een later moment wel aan alle voorwaarden? Een nieuwe aanvraag indienen kan altijd.

Bij Dural Bouwgroep bieden we een full service aan voor al onze klanten. Dat betekent dat we u begeleiden en helpen bij uw premieaanvragen. U krijgt van ons de nodige premiedocumenten, informatie en links naar de specifieke webpagina’s toegestuurd. Bij verdere vragen over uw premieaanvraag staat uw adviseur en onze administratieve dienst steeds ter beschikking. Zo kan u met een gerust hart aan uw duurzame renovatie beginnen!

Alle voorwaarden en details over Mijn VerbouwPremie en andere vindt u op de website van de Vlaamse overheid. Via premiezoeker.be kan u verder nagaan op welke premies u nu juist recht heeft. Tot slot mag u ons uiteraard ook steeds contacteren voor al uw vragen over de laatste premie ontwikkelingen!

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

Invloed van dakisolatie op het EPC label

Invloed van dakisolatie op het EPC label

Invloed van dakisolatie op het EPC label Wil je besparen op je energierekening of wil je je woning verkopen of verhuren? Dan zal je EPC-score een significante impact hebben. Een energiezuinige woning bespaart op je energiekosten en genereert financiële meerwaarde bij...

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak In Vlaanderen zijn er heel wat verschillende isolatiepremies voor je dak waar je beroep op kunt doen. In veel gevallen is het niet mogelijk om deze subsidies met elkaar te combineren. Dus moet je op...

De beste renovatiesubsidies in België

De beste renovatiesubsidies in België

Renovatie- en verbouwingsprojecten vragen vaak om een aanzienlijke investering, zowel qua tijd als geld. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende premies en financiële voordelen die beschikbaar zijn.