Logo Dural Bouwgroep
Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak
Dural Bouwgroep

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

In Vlaanderen zijn er heel wat verschillende isolatiepremies voor je dak waar je beroep op kunt doen. In veel gevallen is het niet mogelijk om deze subsidies met elkaar te combineren. Dus moet je op onderzoek gaan naar wat de beste isolatiepremie is voor je dak in Vlaanderen.

In veel gevallen zal de subsidie die het voordeligst is, de VerbouwPremie zijn. Dit is een premie van de Vlaamse overheid die betrekking heeft op heel wat mogelijke verbouwingen van je dak, onder andere het plaatsen van dakisolatie.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over deze isolatiepremie:

Wanneer kun je beroep doen op deze isolatiepremie voor je dak?

Er zijn twee scenario’s waarin je een beroep kunt doen op deze premie voor dakisolatie. We lichten ze hier even toe. 

Plaatsen van nieuwe dakisolatie: als je nieuwe dakisolatie plaatst bij een gebouw dat ouder is dan 15 jaar, dan kun je een beroep doen op deze isolatiepremie. Dural kan je assisteren bij het kiezen van het juiste materiaal om het maximale uit je dakisolatiebudget te halen.

Plaatsen van zolderisolatie: naast dakisolatie is het ook mogelijk om zolderisolatie te plaatsen door de zoldervloer te isoleren. Zeker wanneer de zolder niet wordt gebruikt, is dit een snelle manier om je energiezuiniger te maken.

Let op: als je zelf de isolatie plaatst, kun je geen gebruik maken van deze premie. Je kunt echter wel een premie bij Fluvius aanvragen.

Daarnaast zijn er nog heel wat andere scenario’s – zoals het verwijderen van asbest – waarin je een beroep kunt doen op deze premie. Enkele van deze worden in andere blogs besproken.

Hoe hoog is deze isolatiepremie?

De Mijn Verbouwpremie is doorgaans de hoogste isolatiepremie voor je dak waarop je een beroep kunt doen. De maximale hoogte van de isolatiepremie is 5.750 euro. Er zijn echter drie factoren die bepalen hoe hoog dit bedrag exact zal zijn, namelijk de hoogte van je facturen, het type gebouw en je inkomen.

1. De hoogte van je facturen

De eerste factor is hoe hoog de facturen zijn voor het plaatsen van de dakisolatie. Je kunt een premie aanvragen vanaf 1.000 euro aan facturen en voor maximaal 11.500 euro aan facturen. Alles daaronder of daarboven komt niet in aanmerking voor deze isolatiepremie.

2. Het type gebouw

Dakrenovatie in Geel

Ook het type gebouw heeft invloed op de exacte hoogte van de isolatiepremie die je krijgt. Zowel een woning als een appartement zijn gebouwen waarop deze isolatiepremie van toepassing is. Andere gebouwen, zoals bijvoorbeeld een magazijn, vallen niet onder deze subsidie.

3. Je inkomenscategorie

Infographic inkomenscategoriën isolatiepremie Dural Bouwgroep

Om een accurate inschatting te maken van de hoogte van de isolatiepremie kun je de simulator van de Vlaamse Overheid gebruiken. 

Isolatiepremie aanvragen: stappenplan

1. De toepassingsvoorwaarden nagaan

Eerst moet je nagaan of de isolatie die je plaatst wel voldoet aan de toepassingsvoorwaarden van de isolatiepremie. Concreet ga je na of:

  • Plaats je zolder- of dakisolatie?
  • Laat je dit doen door een aannemer?
  • Is je woning 15 jaar of ouder?
  • Heb je voor je facturen nog geen andere premie aangevraagd bij Fluvius?
  • Wordt het dak met een Rd-waarde van minstens 4.5 m²K/W geïsoleerd?

Is het antwoord op al deze vragen ja, dan kom je in de regel in aanmerking voor de isolatiepremie.

2.  Verzamel de facturen en attest aannemer

Het is pas mogelijk om de isolatiepremie aan te vragen wanneer je facturen hebt van een aannemer voor het plaatsen van de dakisolatie. De facturen mogen nog niet zijn gebruikt om een aanvraag bij Fluvius te doen voor een premie.

De facturen van de aanvraag mogen maximaal 2 jaar oud zijn op de aanvraagdatum van de isolatiepremie. Daarnaast moeten de facturen cumulatief ten minste 1.000 euro bedragen om aanspraak te kunnen maken op de premie. De facturen die je gebruikt, mogen zowel tussentijdse als eindfacturen zijn.

Daarnaast moet je ook het attest van de aannemer voor de plaatsing van de isolatie toevoegen.

Optioneel: het wordt aangeraden om de offerte die je krijgt in te dienen bij de aanvraag. Bij Dural Bouwgroep kun je altijd een gratis offerte verkrijgen die voldoet aan de richtlijnen van de Vlaamse Overheid.

3. Doe je aanvraag

Je kunt je aanvraag online indienen via het online loket. Dural Bouwgroep kan je hierbij van a tot z bijstaan!

MijnVerbouwpremie: De isolatiepremie Dural Bouwgroep

Je kunt na de aanvraag de status van je aanvraag online volgen.

Heb je nog vragen over de isolatiepremie voor je dak of wil je weten wat de experts van Dural Bouwgroep voor jou kunnen betekenen? Neem dan nu contact met ons op, en onze experts helpen je graag zo snel mogelijk verder.

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

De beste renovatiesubsidies in België

De beste renovatiesubsidies in België

Renovatie- en verbouwingsprojecten vragen vaak om een aanzienlijke investering, zowel qua tijd als geld. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende premies en financiële voordelen die beschikbaar zijn.

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze   Heeft je huis een hoge EPC-score of swingen je verwarmingskosten de pan uit in de winter?Dan is in veel gevallen dakisolatie laten aanbrengen de beste oplossing. Wanneer je dit vandaag doet, is de kans groot dat je...