Logo Dural Bouwgroep
De beste renovatiesubsidies in België
Dural Bouwgroep

De beste verbouw- en renovatiesubsidies in België

Renovatie- en verbouwingsprojecten vragen vaak om een aanzienlijke investering, zowel qua tijd als geld. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende premies en financiële voordelen die beschikbaar zijn.

Verschillende entiteiten, waaronder overheden, netbeheerders, gemeenten en provincies, bieden een scala aan premies aan. Deze financiële steun kan een aanzienlijke impact hebben op de haalbaarheid en het succes van je renovatieproject.

In deze blog vertellen we je meer over de soorten verbouwsubsidies die er zijn, hoe je ze aanvraagt en gaan we dieper in op de vier belangrijkste subsidies waar je mogelijk beroep op kunt doen.

Soorten renovatie- en verbouwingswerken

Dakisolatie Dural BouwgroepWanneer je overweegt je woning te renoveren of te verbouwen, zijn er diverse soorten werken die je kunt uitvoeren. Dit varieert van kleinere projecten zoals het schilderen van muren en het plaatsen van een nieuw toilet, tot grotere ondernemingen zoals een dakrenovatie, het plaatsen van zonnepanelen of zelfs het volledig slopen en herbouwen van je woning.

Als je de kostprijs wil drukken door middel van een subsidie, dan is het belangrijk om de voorwaarden en vereisten voor elk type werk te begrijpen. Bijvoorbeeld, als je van plan bent je dak te isoleren, zijn er specifieke technische vereisten waaraan de isolatie moet voldoen om voor een premie in aanmerking te komen. Door jezelf goed te informeren, kun je niet alleen geld besparen, maar ook zorgen dat je project aan alle regelgeving voldoet.

Naast het uitvoeren van de werken, kan Dural Bouwgroep je ook gidsen omtrent de soorten renovatie- en verbouwingswerken en de vereisten voor subsidies. Zo heb je altijd het juiste advies op maat voor je project van een betrouwbare partner.

De 4 interessante renovatiesubsidies

1. Mijn VerbouwPremie

Mijn VerbouwPremie is één van de bekendste premies van de Vlaamse Overheid. Ze is beschikbaar voor iedereen die investeert in een bestaande woning, appartementsgebouw of zelfs een niet-woongebouw zoals een bedrijfspand en aan enkele specifieke voorwaarden voldoet.

De premie dekt een breed scala aan investeringen, van energie-efficiëntie zoals dak- en muurisolatie tot investeringen in de kwaliteit van de woning zoals elektriciteit en sanitair.

Categorieën van werken en premiebedragen

De subsidie varieert afhankelijk van het type werk en de doelgroep waartoe je behoort. Bijvoorbeeld, voor jouw dakrenovatie of dakisolatie kun je maximaal 5.750 euro van je factuur terugkrijgen, of een bedrag van 8 euro per vierkante meter.

Voor buitenmuurisolatie varieert dit van 5 tot 30 euro per vierkante meter. Er zijn ook specifieke premies voor warmtepompen en zonneboilers, die eveneens een significant deel van de factuur dekken.

Verlenging en verhoging van Mijn VerbouwPremie in 2024

Recent heeft de Vlaamse Regering aangekondigd dat de tijdelijk verhoogde Mijn VerbouwPremie voor de middelste en laagste inkomenscategorieën zal worden verlengd tot eind 2024.

Als je plannen had om je dak te isoleren of een andere renovatie te doen, dan is dat uitstekend nieuws. Deze verlenging biedt meer tijd om renovatiewerken te doen en nieuwe kansen voor mensen die nog moeten beginnen met hun renovatieproject.

2. EPC-labelpremie (via Fluvius)

De EPC-labelpremie van Fluvius is een financiële tegemoetkoming ontworpen om huiseigenaren aan te moedigen hun woningen energiezuiniger te maken. Deze premie is beschikbaar voor woningen en wooneenheden zoals appartementen die een lage EPC-score hebben, met als doel deze score te verbeteren door middel van renovaties.

De premie varieert van 2.500 euro tot 5.000 euro, afhankelijk van hoeveel de EPC-score verbetert na de renovatie. Voor een betere EPC-score gaan, is een uitstekende manier om het totale energieverbruik en de CO2-voetafdruk van gebouwen te verminderen.

Wil je meer weten over deze premie? Lees alles over de EPC-labelpremie hier!

De beste renovatiesubsidies in België - Dural Bouwgroep

Hoe vraag je de EPC-labelpremie aan?

Het aanvraagproces voor de EPC-labelpremie is vrij eenvoudig en begint met het verkrijgen van een initiële EPC van je woning of wooneenheid. Na goedkeuring van de activatie van de subsidie via het online platform Mijn Fluvius, heb je vijf jaar de tijd om de nodige renovaties uit te voeren.

Een nieuw EPC moet worden opgesteld na de renovaties om de verbeteringen in energie-efficiëntie aan te tonen. Vervolgens kun je online de uitbetaling van de premie aanvragen.

3. Sloop- en heropbouwpremie

Voorwaarden en eigendom

De Vlaamse Regering heeft aangekondigd dat de sloop- en heropbouwpremie permanent wordt verlengd voor bouwaanvragen in 2024. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moet het gebouw dat gesloopt wordt, een duurzaam bouwsel zijn en volledig bovengronds worden afgebroken.

Vanaf 2023 en 2024 zijn er extra voorwaarden, zoals een maximaal E-peil van E24 en het voldoen aan asbesteisen. Meer informatie over de voorwaarden vind je hier.

Combinatie van afbraak en wederopbouw

De premie kan alleen worden aangevraagd voor een bouwproject waarbij de sloop en de herbouw van één of meer woningen of een appartementsgebouw op hetzelfde perceel worden gecombineerd.

Een vergunningsaanvraag moet altijd expliciet worden ingediend, zelfs als een vergunning of melding voor sloop niet verplicht is in je gemeente. De premie is enkel voor de bouw van woongebouwen en niet voor gebouwen met een andere bestemming.

Je kan per bouwproject de premie maar één keer krijgen. Ongeacht of je meerdere gebouwen gaat slopen en heropbouwen. Het bedrag van de sloop- en heropbouwpremie heeft een maximum van 10.000 euro.

BTW-tarief en uitzonderingen

De premie geldt alleen voor gebouwen in het Vlaamse Gewest waar het verlaagde BTW-tarief van 6% niet van toepassing is.

Let op: als één van de eigenaren van het gebouw in kwestie in aanmerking komt voor het 6% BTW-tarief, is een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie niet mogelijk.

4. Minder onroerende voorheffing voor ingrijpende energetische renovatie

De beste renovatiesubsidies in België - groene woning - Dural BouwgroepWil je je huis grondig renoveren om het energiezuiniger te maken, kun je profiteren van een belastingvoordeel op je onroerende voorheffing.

Uiteraard zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen.

  • Je moet alle systemen die het binnenklimaat regelen, zoals verwarming en ventilatie, compleet vernieuwen.
  • Je moet minimaal 75% van de buitenkant van je huis (opnieuw) isoleren.
  • Je hebt ook een vergunning nodig van de gemeente, of je moet in ieder geval een melding doen.
  • Tenzij je een uitzondering krijgt, moet een architect de renovatie begeleiden.

Het belastingvoordeel is vijf jaar geldig en hangt af van hoe energiezuinig je huis wordt. Om een volledig overzicht te krijgen van deze premie kun je deze pagina van de Vlaamse overheid raadplegen.

Hoe vind je de juiste premie?

De beste manier om de geschikte renovatiesubsidies te vinden is via de premiezoeker-website van de Vlaamse Overheid. Premiezoeker.be is een handige, online tool die je helpt bij het vinden van de juiste premies voor je renovatie- of bouwproject.

Ongeacht of je zoekt naar financiële ondersteuning voor een renovatie, een beter EPC-label of zelfs sloop en heropbouw, deze website biedt een uitgebreide lijst van beschikbare premies in Vlaanderen.

Je vindt hier ook de Premiezoekrobot. Deze zoekrobot is speciaal ontworpen om je te begeleiden bij het vinden van energiepremies die het beste passen bij jouw specifieke behoeften en situatie.

Door een paar eenvoudige vragen te beantwoorden over je project, krijg je een op maat gemaakte lijst van premies waarvoor je mogelijk in aanmerking komt.

Doe je beroep op Dural Bouwgroep voor je bouwproject, dan staan we je graag bij met het vinden en aanvragen van de beste renovatiesubsidies. Wij bieden praktisch advies en zorgen ervoor dat je altijd snel en tijdig de nodige documenten hebt.

Conclusie renovatiepremies

Renovatie- en verbouwingsprojecten vragen vaak om een grote financiële inspanning. Gelukkig zijn er in België tal van premies en subsidies beschikbaar om deze kosten te verlichten.

Of je nu je huis energiezuiniger wilt maken, een oud gebouw wilt slopen en opnieuw wilt opbouwen, of gewoon je woning wilt moderniseren, er is waarschijnlijk een renovatiesubsidie waar je gebruik van kan maken.

Bepaalde subsidies voor renovaties zoals Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie van Fluvius, en de sloop- en heropbouwpremie bieden allen een aanzienlijke financiële steun. Bovendien maken online platformen zoals Premiezoeker.be en de Premiezoekrobot het eenvoudig om de juiste premie voor je specifieke behoeften te vinden.

Heb je nog vragen over de renovatiesubsidies voor jouw project of hoe de vakmannen van Dural Bouwgroep helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op en we beantwoorden graag al je vragen!

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak In Vlaanderen zijn er heel wat verschillende isolatiepremies voor je dak waar je beroep op kunt doen. In veel gevallen is het niet mogelijk om deze subsidies met elkaar te combineren. Dus moet je op...

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze   Heeft je huis een hoge EPC-score of swingen je verwarmingskosten de pan uit in de winter?Dan is in veel gevallen dakisolatie laten aanbrengen de beste oplossing. Wanneer je dit vandaag doet, is de kans groot dat je...