Logo Dural Bouwgroep
Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Dural Bouwgroep

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Sinds dat het Grondwettelijk Hof in januari 2021 heeft beslist de terugdraaiende teller af te schaffen zijn vele ervan overtuigd dat het niet meer interessant is om in zonnepanelen te investeren, maar klopt dit ook?

Wat zal er veranderen?

Het grootste gevolg van het verdwijnen van de terugdraaiende teller is dat de terugverdientijd oploopt tot 10 jaar, in plaats van 7 jaar. Vroeger kon men dankzij de terugdraaiende teller overdag geproduceerde zonne-energie op het net zetten om dan ’s avonds diezelfde hoeveelheid stroom er weer af te halen. Zo kwam op het einde van de dag de teller op nul en moest men niets betalen.

Om nu stroom te kunnen leveren aan het net zullen terug leveringscontracten gesloten moeten worden met de energieleveranciers. U zal vergoed worden voor de stroom die u levert, maar dit bedrag zal veel lager zijn dan het tarief voor de elektriciteit die u afneemt. Voor de afname betaalt u momenteel gemiddeld 25 cent per kilowattuur terwijl u het verkoopt voor 2 tot 5 cent per kilowattuur. Als u geen leveringscontract afsluit gaat uw overtollige elektriciteit verloren en krijgt u niets.

Samen met de terugdraaiende teller vervalt ook het prosumententarief. Dit is een forfaitair bedrag dat betaald wordt door zonnepaneeleigenaars voor hun gebruik van het net. Het gemiddeld bedrag bedroeg 383 euro en werd bepaald door het vermogen van de omvormer.

Wat betekent dit voor de rendabiliteit?

Veranderde rendabiliteit voor zonnepanelen via premiesAlle zonnepanelen die nu geïnstalleerd worden krijgen een digitale meter, maar zonnepanelen blijven een investering die zich laat terugverdienen. In Vlaanderen kunt u sinds 1 januari een premie aanvragen voor nieuwe zonnepanelen.
Deze premie is eenmalig en is enkel beschikbaar voor nieuwe installaties met een omvormersvermogen onder 10 kVA. Deze premie kan oplopen tot 1 500 euro, afhankelijk van de omvang van de installatie. Dit kan een stevig verschil maken aangezien een doorsnee-installatie 5 000 tot 5 500 euro kost. De terugverdientijd kan zo ook verminderd worden tot onder de tien jaar.

Verder is het nieuwe systeem zonder prosumententarief goedkoper voor de gezinnen die een groot deel van hun opgewekte stroom meteen zelf verbruiken. Ook maken zij aanspraak op de compensatiepremie waardoor hun rendement stijgt.

Grof geschat komt het ongeveer voor de helft van de zonnepaneeleigenaars goedkoper uit in het nieuwe regime waarin zij een bijdrage betalen op basis van hun reële gebruik van het net. De doorslag wordt gegeven door het directe gebruik van de eigen zonnestroom. Het nieuwe systeem wordt voordeliger zodra een gezin een directe eigen consumptie van 35% of meer haalt.

Om uw eigen directe consumptie te verhogen zou u uw was-en afwasmachine kunnen laten draaien als de zon schijnt. Verder kunt u ook de zonnepanelen naar het oosten of het westen richten i.p.v. naar het zuiden. Op die manier leveren de zonnepanelen respectievelijk ’s ochtends en ’s avonds veel stroom, meestal zijn dit de momenten waarop gezinnen het meeste stroom verbruiken.

Thuisbatterijen

De Vlaamse overheid wil het gebruik van thuisbatterijen stimuleren ondanks dat het plaatsen ervan een lange tijd onrendabel is geweest. Er is een premie tot eind 2021 voorzien van 250 euro per kilowattuur opslagcapaciteit, met een maximum van 3 200 euro of 35 procent van de investeringskosten.

Met de besparingen op de energiefactuur en de thuisbatterij halen consumenten daarmee een terugverdientijd van minder dan tien jaar, hoewel de levensduur van een batterij ongeveer 15 jaar is.

Zuhal Demir kondigde aan dat de compensatiepremie voor de zonnepanelen met 30 procent wordt opgetrokken voor wie investeert in een thuisbatterij, met een maximum van 1 950 euro.

De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij is door de premie dus rendabel. De factuur wordt zo gedrukt omdat er minder stroom van het net wordt gehaald die er eerder werd opgezet.

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak In Vlaanderen zijn er heel wat verschillende isolatiepremies voor je dak waar je beroep op kunt doen. In veel gevallen is het niet mogelijk om deze subsidies met elkaar te combineren. Dus moet je op...

De beste renovatiesubsidies in België

De beste renovatiesubsidies in België

Renovatie- en verbouwingsprojecten vragen vaak om een aanzienlijke investering, zowel qua tijd als geld. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende premies en financiële voordelen die beschikbaar zijn.

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze   Heeft je huis een hoge EPC-score of swingen je verwarmingskosten de pan uit in de winter?Dan is in veel gevallen dakisolatie laten aanbrengen de beste oplossing. Wanneer je dit vandaag doet, is de kans groot dat je...