Logo Dural Bouwgroep
Stormschade aan je dak: beter voorkomen dan genezen!
Dural Bouwgroep

We kunnen er niet meer omheen: de herfst is terug in het land en dat betekent ook meer wind, regen en kans op storm. Die stormen kunnen soms heel wat schade aanrichten, ook aan uw dak.

Zoals altijd geldt: beter voorkomen dan genezen! Wij leggen je daarom graag uit wat je thuis kan doen om stormschade aan je dak te voorkomen.

Controleer regelmatig eens de staat van je dak en schoorsteen

En waar moet je dan op letten? Kijk zeker goed of er nergens dakpannen los liggen. Indien er dakpannen los liggen is het belangrijk dat deze goed worden vastgemaakt. Ook kapotte of gebroken dakpannen moeten zo snel mogelijk vervangen of gerepareerd worden. Wanneer alle dakpannen goed en vast liggen kan de wind namelijk veel moeilijker onder het dak binnenwaaien. Dit zal er voor zorgen dat de kans op hevige stormschade aanzienlijk verminderd.

Bij hellende daken zorg je er best voor dat dakpannen in de randzones (de nok, spitsgevels en de dakvoet) verankerd worden volgens de juiste voorschriften. Dit wil zeggen dat je best de verankeringsmiddelen gebruikt die die specifiek ontwikkeld zijn voor het type dakpan van uw keuze.

Ook de dakbedekking van platte daken kan schade oplopen tijdens stormweer. Net zoals bij hellende daken moet je ervoor zorgen dat rand- en hoekzones op de juiste manier verankerd worden aan het dak. Bij een plat dak kan je ook zorgen voor extra gewicht en door middel van tegels of grind. Hierdoor zal je dak ook minder snel loskomen.

Zie je het niet zitten om zelf op je dak te kruipen? Schakel dan professionele hulp in en laat een dakdekker uw dak en schoorsteen controleren op eventuele losliggende of kapotte dakpannen!

Installeer bliksemafleiders op je dak en in stopcontacten

Zeker wanneer je in een heel open gebied woont kan het nuttig zijn om een bliksemafleider op je dak te installeren. Zo kan je vermijden dat er bliksem inslaat op het dak of schoorsteen.

Maak regelmatig de dakgoten en regenpijpen schoon

In de herfst verliezen bomen hun bladeren en deze dwarrelen overal in het rond. Wanneer er bladeren en ander vuil in uw dakgoten en regenpijpen terecht komen, kunnen deze verstopt raken. Bij hevige regen worden deze bladeren en andere troep best zwaar, waardoor uw dakgoten en regenpijpen een veel grotere kans hebben om los te komen, te vallen of af te waaien.

Ga na of je zonnepanelen, masten en antennes goed vastzitten

Liggen er zonnepanelen op je dak? Goed! Dit is absoluut een duurzame investering. Het is echter wel belangrijk om voor hevig wind en/of regenweer goed na te gaan of alle zonnepanelen en andere objecten op het dak, zoals antennes, goed vast liggen.

Bij een hellend dak worden zonnepanelen meestal bevestigd aan de dakconstructie. Normaal gezien hangen deze dus goed vast en hoef je niet teveel schrik te hebben dat stormweer schade zal aanbrengen aan je zonnepanelen. Bij een plat dak is de constructie van zonnepanelen echter veel gevoeliger voor stormweer, aangezien zonnepanelen op een plat dak meestal niet aan de dakstructuur zelf worden vastgemaakt.

Verwijder dode en loshangende takken uit bomen in de buurt

Een erg typische oorzaak van stormschade zijn takken, of zelfs volledige bomen, die op het dak van een woning vallen. Bij hevige wind en regen kunnen deze helaas serieuze schade aanrichten. Gelukkig kan je dit makkelijk voorkomen door simpelweg alle dode en loshangende takken en bladeren te verwijderen uit bomen die in de buurt van je woning staan. Zeker in de herfst en winter is het nuttig om dit af en toe te doen.

Verder is het ook slim om losstaande voorwerpen en objecten zoals vuilbakken, speelgoed, tuinmeubilair en dergelijke binnen te zetten.

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze   Heeft je huis een hoge EPC-score of swingen je verwarmingskosten de pan uit in de winter?Dan is in veel gevallen dakisolatie laten aanbrengen de beste oplossing. Wanneer je dit vandaag doet, is de kans groot dat je...

PIR-isolatie: een goede keuze voor dakisolatie

PIR-isolatie: een goede keuze voor dakisolatie

Wist je dat het dak van je huis één van de belangrijkste plekken is waar warmte uit ontsnapt? Tot wel 35% van de warmte van je woning kan verloren gaan via het dak. En daarom is een efficiënte isolatie cruciaal. PIR-isolatie is in veel gevallen een goede keuze voor dakisolatie.