Logo Dural Bouwgroep
Duurzaam renoveren: Wat komt daar bij kijken?
Dural Bouwgroep

Duurzaam renoveren: Wat komt daar bij kijken?

Denk jij er aan om je woning aan te pakken? Je kan er tegenwoordig niet meer om heen: duurzaam renoveren is de nieuwe norm. Het bespaart jou dan ook een hoop geld én het is goed voor het milieu. Wij geven je daarom graag onze beste tips!

1. Duurzaam renoveren = isoleren

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op jouw energieverbruik. Het is dan ook handig om te weten wat de grootste verliesposten zijn in jouw woning. Wist je dat één van de grootste verliesposten in huis een niet-geïsoleerd dak is? Bij een dak dat niet geïsoleerd is, verlies je twee keer zoveel energie dan bij muren die niet geïsoleerd zijn. Zet hier dus de eerste stap en isoleer je dak goed, zo bespaar je tot wel 30% per jaar.

Wist je dat je een schuin dak zowel langs de binnenkant als langs de buitenkant kan isoleren? De binnenzijde van een dak isoleren is vaak gemakkelijker en goedkoper ten opzichte van isoleren van buitenaf. Daarentegen is de buitenkant van je dak isoleren vaak effectiever, omdat de isolatie zonder onderbreking (denk aan balken, …) geplaatst kan worden.

Verder zijn er heel wat verschillende isolatiematerialen voor je dak. Onze tip? Wanneer je voor een hoge isolatiewaarde wil gaan zonder al te veel plaats te verliezen, zijn PIR-isolatieplaten een erg goede optie.

2. Schakel over op hernieuwbare warmte- en energiebronnen

Wanneer je jouw huis op een duurzame manier wil renoveren vermijd je best fossiele brandstoffen zoals aardgas en aardolie. Kies liever voor hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie of windenergie.

Je kan hernieuwbare energie uit verschillende bronnen halen. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler, PV-panelen en meer. Een warmtepomp die werkt op basis van hernieuwbare energie haalt tot wel 75% van je energiebehoefte uit natuurlijke bronnen zoals lucht en water. Wil je dit percentage nog opkrikken? Ga dan voor een combinatie van verschillende vormen van hernieuwbare warmte- en energiebronnen, bijvoorbeeld een zonneboiler en een warmtepomp of zonnepanelen!

3. Vermijd bouwschade en zorg voor een goed ventilatiesysteem

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan voor veel problemen zorgen. Zo kan er verschillende schade ontstaan in de woning zoals houtrot, schimmel of schade aan het pleisterwerk. Kies daarom voor een duurzaam ventilatiesysteem dat de binnenlucht constant zuivert en dat gebruik maakt van warmterecuperatie. Met warmterecuperatie win je tot 81% van de afgevoerde warmte terug en daarmee bespaar je ook op je stookkost.

4. Kies voor kwaliteitsvolle bouwmaterialen die lang meegaan

Bouwmaterialen kunnen duurzaam zijn op verschillende manieren. Het is vooral belangrijk dat de materialen die je kiest ecologisch zijn. Daarnaast is duurzaamheid wat betreft kwaliteit ook een punt om goed op te letten. Wanneer een product lang meegaat is het vanzelfsprekend ecologischer dan wanneer je het vaak moet vervangen.

Kun je deze twee soorten duurzaamheid combineren? Dan heb je vast en zeker een goed product te pakken. Wij raden aan onze klanten vaak om voor natuurleien of keramische dakpannen te kiezen, dit zijn namelijk beide natuurlijke, kwaliteitsvolle bouwmaterialen die lang meegaan.

5. Ga na welke energiepremies je kan verkrijgen dankzij jouw duurzame keuzes!

De renovatie van je huis is een hele investering, bekijk dus zeker de energiepremies die de Vlaamse overheid biedt.

Wist je dat we bij Dural Bouwgroep een full service aan onze klanten bieden en ze helpen en begeleiden bij het invullen van de nodige attesten voor elke premieaanvraag? Zo kunnen onze klanten gerust aan hun duurzame renovatie beginnen! Neem gerust contact met ons op voor meer info.

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak In Vlaanderen zijn er heel wat verschillende isolatiepremies voor je dak waar je beroep op kunt doen. In veel gevallen is het niet mogelijk om deze subsidies met elkaar te combineren. Dus moet je op...

De beste renovatiesubsidies in België

De beste renovatiesubsidies in België

Renovatie- en verbouwingsprojecten vragen vaak om een aanzienlijke investering, zowel qua tijd als geld. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende premies en financiële voordelen die beschikbaar zijn.

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze   Heeft je huis een hoge EPC-score of swingen je verwarmingskosten de pan uit in de winter?Dan is in veel gevallen dakisolatie laten aanbrengen de beste oplossing. Wanneer je dit vandaag doet, is de kans groot dat je...