Logo Dural Bouwgroep
De EPC-labelpremie: voordelen
Dural Bouwgroep

De EPC-labelpremie: voordelen en hoe het werkt

Een goede EPC-score halen heeft heel wat meer voordelen dan je denkt. Er is uiteraard het feit dat je woning energiezuiniger en beter voor het klimaat is. Daarnaast is een zuinige woning ook goed voor je energiebudget. Wat sommige mensen niet weten is dat er ook een heel voordelige EPC labelpremie van Fluvius is, waar je de kosten van je investering gevoelig mee kunt laat dalen.

Wat deze premie inhoudt, hoe je hem aanvraagt en hoe hoog de subsidie is die je krijgt via de EPC labelpremie lees je in dit blog! De experts bij Dural staan eveneens klaar om al je vragen hierrond te beantwoorden wanneer je kiest om met ons samenwerken. 

Wat is het EPC-label? 

EPC label: huis met waardenHet EPC-label, ook gekend als het Energieprestatiecertificaat-label, is een label dat de energie-efficiëntie van een gebouw aangeeft. Dit label wordt uitgedrukt met letters. Deze letters zijn variërend van A (zeer energiezuinig) als beste score tot F (zeer energie-inefficiënt) als slechtste score.

 

Het doel van het EPC-label is om mensen die een woning hebben of willen huren of kopen inzicht te geven in de energieprestatie van het gebouw. Dit kan nuttig zijn bij het maken van beslissingen over renovaties of investeringen in energiebesparende maatregelen. Het EPC-label kan ook gebruikt worden om in aanmerking te komen voor subsidies of premies, zoals deze van Fluvius. 

Houd in het achterhoofd dat het EPC-label regelmatig geüpdatet moet worden. Zeker na een significante renovatie. Zo behoud je een accurate weergave van de energieprestatie van het gebouw.

 

Wat is de EPC-labelpremie

De EPC-labelsubsidie – ofwel EPC-labelpremie – is een financieel duwtje in de rug die is ontworpen om mensen aan te moedigen de energie-efficiëntie van hun woningen gevoelig te verbeteren. 

Doel van de EPC-labelpremie

Het primaire doel van de EPC-labelpremie is huiseigenaren te motiveren om te investeren in energie-efficiënte renovaties die een duidelijke impact maken. De subsidie wil het totale energieverbruik en de CO2-voetafdruk van residentiële gebouwen verminderen. Een van de effectiefste manieren om dat te doen is door het energie-efficiënte renovaties financieel aantrekkelijker te maken. 

Voor wie is de premie er

De EPC-labelpremie is er voor alle huiseigenaren wiens woningen een ondermaatse energieprestatie hebben volgens de EPC-score. Je kan dus geen aanspraak maken op de EPC-subsidie als je woning bijvoorbeeld al score A of B haalt. 

 

EPC-Labelcriteria voor woningen en woonunits

 

Feature image - dakrenovatie stormpan 44 Blauw gesmoord - Dural Bouwgroep Grimbergen

Voor Woningen

Om de EPC-labelpremie te krijgen moeten woningen in eerste instantie een E- of F-label hebben volgens het EPC. Wanneer je dit label hebt, dan kun je aanspraak maken op de premie als je een grondige renovatie uitvoert die je score naar een beter label brengt. Je bent verplicht om je EPC-score te verbeteren naar minstens een C-label door middel van renovaties binnen een periode van vijf jaar als je van de EPC labelpremie wilt genieten.

Let op, mensen met een woning die een D-label halen kunnen in principe geen aanspraak maken op de subsidie. 

 

 

Foto appartementsgebouw met zonnepanelen

Voor Wooneenheden

Wooneenheden zoals flats en appartementen die op dit moment een D-, E- of F-label hebben volgens het EPC, komen ook in aanmerking voor de EPC-premie van Fluvius. Er is echter wel een belangrijk verschil. Deze eenheden moeten echter binnen vijf jaar minstens een B-label behalen door renovatie.

 

Overige Voorwaarden

  • Het EPC dat gebruikt wordt voor de geschiktheid moet zijn uitgegeven in of na het jaar 2019.
  • Sloop- of herbouwprojecten komen niet in aanmerking voor de EPC-labelpremie ook al behaal je een hogere EPC-score na de werken. 

Voldoe je aan deze twee criteria en aan de hiervoor besproken vereisten, dan voldoe je in principe aan de eisen van de premie. 

 

Hoe hoog is de EPC-labelpremie

Als je binnen vijf jaar aanzienlijke verbeteringen aanbrengt in de energie-efficiëntie (epc-label C of B) van je woning of appartement, kun je in aanmerking komen voor een premie die varieert tussen € 2.500 en € 5.000. Het exacte bedrag is afhankelijk van het nieuwe energielabel dat je na vijf jaar kunt voorleggen.

In een notendop

  • Voor een woning die van een E- of F-label verbetert naar een A-, B- of C-label, bedragen de premies respectievelijk € 5.000, € 3.750 en € 2.500.
  • Als je een appartement renoveert van een D-, E- of F-label naar een A- of B-label, kun je respectievelijk € 3.750 en € 2.500 ontvangen.

 

Stappenplan voor aanvraag EPC-Labelpremie

 

1. Voorbereiding: Zorg voor een EPC van je woning of wooneenheid voordat je begint met renoveren. Dit initiële EPC is essentieel om je startpunt qua energie-efficiëntie vast te stellen.

2. Activatie: Ga online naar Mijn Fluvius en kies ‘Activatie EPC-labelpremie’. Het is cruciaal dat deze activatie de status ‘goedgekeurd’ krijgt om verder te gaan met het proces.

3. Renovatie: Je hebt 5 jaar om je woning of wooneenheid te renoveren. Gebruik deze tijd om significante verbeteringen aan te brengen die je EPC-label zullen verbeteren.

4. Nieuw EPC: Na de voltooiing van de renovaties laat je een nieuw EPC opstellen. Dit nieuwe certificaat zal de verbeteringen in energie-efficiëntie aantonen.

5. Uitbetaling: Ga weer online naar Mijn Fluvius en kies ‘Uitbetaling EPC-labelpremie’. Hier vul je de details in van je nieuwe EPC om de premie te ontvangen.

 

EPC label - betere toekomst - Dural BouwgroepConclusie

Het verbeteren van de energie-efficiëntie van je woning via de EPC-labelpremie biedt tal van voordelen. Niet alleen kun je aanzienlijke financiële besparingen realiseren, maar je draagt ook bij aan een duurzamere toekomst. 

De epc-label subsidie van Fluvius is een uitstekende stimulans om die lang uitgestelde renovaties eindelijk aan te pakken. Wil je je energie-efficiënte renovatie laten uitvoeren door een gespecialiseerde vakman? Vertrouw dan op Dural Bouwgroep! Wij zorgen ervoor dat je het nodige EPC-label voor de premie haalt en assisteren je graag met de aanvraag van de subsidie. Neem gerust contact met ons op.

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

Invloed van dakisolatie op het EPC label

Invloed van dakisolatie op het EPC label

Invloed van dakisolatie op het EPC label Wil je besparen op je energierekening of wil je je woning verkopen of verhuren? Dan zal je EPC-score een significante impact hebben. Een energiezuinige woning bespaart op je energiekosten en genereert financiële meerwaarde bij...

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak In Vlaanderen zijn er heel wat verschillende isolatiepremies voor je dak waar je beroep op kunt doen. In veel gevallen is het niet mogelijk om deze subsidies met elkaar te combineren. Dus moet je op...

De beste renovatiesubsidies in België

De beste renovatiesubsidies in België

Renovatie- en verbouwingsprojecten vragen vaak om een aanzienlijke investering, zowel qua tijd als geld. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende premies en financiële voordelen die beschikbaar zijn.