Logo Dural Bouwgroep
PIR-isolatie: een goede keuze voor dakisolatie
Dural Bouwgroep

PIR-isolatie: een goede keuze voor dakisolatie

Wist je dat het dak van je huis één van de belangrijkste plekken is waar warmte uit ontsnapt? Tot wel 35% van de warmte van je woning kan verloren gaan via het dak. En daarom is een efficiënte isolatie cruciaal. Niet alleen om de energie-efficiëntie van je woning te verhogen, maar ook om de energierekening te verlagen. PIR-isolatie is in veel gevallen een goede keuze voor dakisolatie. Het is dan ook niet voor niets dat Dural Bouwgroep voor 80% van de hellende en platte daken voor PIR-isolatie kiest.

Dakisolatie: waarom zou je je dak laten isoleren?

Of je je dak moet laten isoleren, is afhankelijk van de isolatie die op dit moment op jouw dak ligt. Heb je nog helemaal geen isolatie op je dak? Dan is het slim om hier zo snel mogelijk werk van te maken. De energieprijzen zijn op dit moment torenhoog. En de rekening kan aardig oplopen, als je via je dak veel warmte verliest. Goede dakisolatie is één van de belangrijkste stappen naar een energiezuinige woning. En dit zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, ook je wooncomfort gaat er op vooruit. In de zomer blijft je woning langer koel en in de winter blijft de warmte langer hangen.

Daarbij geldt er sinds 2020 een Vlaamse dakisolatienorm. Deze norm bepaalt dat alle daken van woningen en huurwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, voorzien moeten zijn van isolatie. Dit geldt voor alle zelfstandige woningen. Je dak laten isoleren zorgt dus niet alleen voor meer comfort en een lagere energierekening, maar is in veel gevallen ook simpelweg verplicht.

PIR-isolatie EPC-label Dural Bouwgroep

PIR-isolatie: een goede keuze voor dakisolatie

Het isoleren van een dak kan met glaswol, minerale wol of PIR-platen. Dural Bouwgroep kiest in veel gevallen voor PIR-isolatie. Dit is een synthetisch isolatiemateriaal dat we gebruiken om de warmteoverdracht te verminderen. Het materiaal bestaat uit kunststofschuim met een gesloten celstructuur, waardoor het uitstekende thermische eigenschappen heeft.

Een hoge isolatiewaarde

Eén van de belangrijkste voordelen van PIR-isolatie is de hoge isolatiewaarde. Dit betekent dat het materiaal een hoge weerstand heeft tegen warmteoverdracht en dus zeer effectief is bij het verminderen van warmteverlies.

Dun materiaal

Een ander voordeel van PIR-isolatie is dat het materiaal relatief dun is. Door de hoge isolatiewaarde, biedt een relatief dunne laag al veel isolatie. De Rd-waarde is de waarde waarmee je uitdrukt hoe isolerend een materiaal is. Om een Rd-waarde van 4,5 te bereiken, heb je bijvoorbeeld slechts 10 centimeter PIR-isolatie nodig. Terwijl je voor hetzelfde effect 16 centimeter glaswol of minerale wol nodig zou hebben. En die ruimte is er niet altijd.

Eventueel kun je met een iets dikkere laag PIR-isolatie een nóg hogere isolatiewaarde bereiken. Zo behaal je met 12 centimeter PIR-materiaal al een Rd-waarde van 5,45 en met 14 centimeter een Rd-waarde van 6,3. Ten opzichte van andere isolatiematerialen heb je met PIR-isolatie dus minder materiaal nodig om een hoge isolatiewaarde te bereiken. En PIR-isolatie van 12 centimeter kost maar een fractie meer dan PIR-isolatie van 10 centimeter. Zo ben je met isolatie van 12 centimeter dus al voorzien voor de volgende decennia.

Ondoordringbaar schild van isolatie

PIR-isolatie bestaat uit grote platen en is licht van gewicht. Anders dan glaswol, wordt PIR-isolatie langs de buitenzijde van je dak bovenop de dakstructuur geschroefd. Dat betekent dat je een volledige laag isolatie bovenop je dak hebt, zonder warmtelekken. Je maakt dus een ondoordringbaar schild van isolatie bovenop je dak, waardoor je nog nauwelijks warmte verliest. Dit is misschien wel de voornaamste reden om te kiezen voor PIR-isolatie.

Een veilige keuze

Wat ook niet onbelangrijk is, is dat PIR-isolatie gemaakt is van brandveilig materiaal. Het heeft een hoge ontbrandingstemperatuur en is zelfdovend. Dat betekent dat het niet bijdraagt aan het verspreiden van brand. Daarbij geeft PIR-isolatie ook geen toxische rook af als het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Dit maakt dat het een veilige keuze is.

Premies voor dakisolatie

Goed om te weten is dat je in België premies kunt aanvragen voor dakisolatie. Per vierkante meter isolatie kun je een bepaald bedrag terugkrijgen. Het bedrag dat je terugkrijgt, is afhankelijk van de aard van je woning en van je inkomen. Om in aanmerking te komen voor een premie voor dakisolatie, moet je online de offerte en de factuur van een erkende installateur uploaden, samen met een aannemersdocument. Daarbij moet de Rd-waarde van de dakisolatie minimaal 4,5 zijn. Dit is met PIR-isolatie dus heel goed te behalen.

Contact

Bij Dural Bouwgroep kun je terecht voor het laten isoleren van je dak. Of voor een complete dakrenovatie. Daarbij kunnen onze adviseurs je ook adviseren over welke premies je kunt aanvragen en waar. Wij denken graag met je mee en nemen het werk voor je uit handen. Wil je meer weten over het laten isoleren van je dak? Neem dan contact met ons op.

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak In Vlaanderen zijn er heel wat verschillende isolatiepremies voor je dak waar je beroep op kunt doen. In veel gevallen is het niet mogelijk om deze subsidies met elkaar te combineren. Dus moet je op...

De beste renovatiesubsidies in België

De beste renovatiesubsidies in België

Renovatie- en verbouwingsprojecten vragen vaak om een aanzienlijke investering, zowel qua tijd als geld. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende premies en financiële voordelen die beschikbaar zijn.

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze   Heeft je huis een hoge EPC-score of swingen je verwarmingskosten de pan uit in de winter?Dan is in veel gevallen dakisolatie laten aanbrengen de beste oplossing. Wanneer je dit vandaag doet, is de kans groot dat je...