Logo Dural Bouwgroep
Jouw dak ventileren: hoe en waarom?
Dural Bouwgroep

Om vochtophoping onder uw dak te vermijden is het belangrijk dat uw dak geventileerd wordt. Goede ventilatie verhoogt namelijk de levensduur en de kwaliteit van uw dak. Doet u dit niet, dan wordt de kans op lekkages, schimmel en houtrot op termijn veel groter.

Hoe ontstaat er vochtophoping in en onder uw dak?

Vochtophoping of condensatie is neergeslagen waterdamp op een oppervlak dat kouder is dan de omgeving. Wanneer warme, vochtige lucht en koude lucht met elkaar in aanraking komen, ontstaat er condensatie. Denk bijvoorbeeld aan warme lucht die afkoelt tegen een koud vensterglas, of je spiegel die aandampt wanneer je een warme douche neemt.

Ook uw dak is zo’n punt in huis waar warme en koude lucht elkaar tegenkomen. Vaak is de bovenste verdieping of zolderruimte van een woning ook een gebruiksruimte waar wordt geleefd én gestookt. Het verschil tussen de warme binnentemperatuur in de ruimte onder uw dak en de buitentemperatuur kan ervoor zorgen dat er condensatie ontstaat in en onder uw dak. Zeker bij vriestemperaturen kan er ernstige schade ontstaan.

Zo wordt uw dak goed geventileerd

VentilatiepanOm een pannendak goed te ventileren bestaan er ventilatiepannen die zo hoog mogelijk in het dak worden geplaatst, dichtbij de nok. Deze ventilatiepannen hebben twee belangrijke functies. Ze zorgen voor een goede droging van uw dakpannen, wat vochtproblemen en een groene uitslag op uw dak kan voorkomen. Daarnaast zijn ventilatiepannen goed voor de verdeling van de stuwdruk onder een pannendak. Dit wil zeggen dat ze er bij hevige wind en stormweer voor zorgen dat de lucht onder het pannendak vlot weg kan, zonder daarmee de pannen van het dak te rukken.

Denk jij er aan om je dak te laten renoveren? Een offerte of advies aanvragen kan volledig vrijblijvend via ons contactformulier.

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

Wanneer heb ik een dakrenovatie nodig?

Wanneer heb ik een dakrenovatie nodig?

Een gemiddeld dak heeft een levensduur van zo'n 30 jaar. Na deze periode is het aangeraden om uw dak tijdig te laten renoveren. Zo voorkomt u dat de volledige dakstructuur van uw dak wordt aangetast door slijtage, ouderdom of slechte weersomstandigheden en bespaart u...

Een lichtkoepel plaatsen op je plat dak?

Een lichtkoepel plaatsen op je plat dak?

Een lichtkoepel plaatsen op uw plat dak is een makkelijke en erg goede manier om meer licht in huis te halen. Vaak worden donkere ruimtes onder uw plat dak niet optimaal benut en dat is zonde! Door het plaatsen van een lichtkoepel in uw dak kan u deze ruimtes...

Duurzaam renoveren: wat komt daar bij kijken?

Duurzaam renoveren: wat komt daar bij kijken?

Denk jij er aan om je woning aan te pakken? Je kan er tegenwoordig niet meer om heen: duurzaam renoveren is de nieuwe norm. Het bespaart jou dan ook een hoop geld én het is goed voor het milieu. Wij geven je daarom graag onze beste tips! 1. Duurzaam renoveren =...