Logo Dural Bouwgroep
Jouw dak ventileren: hoe en waarom?
Dural Bouwgroep

Om vochtophoping onder uw dak te vermijden is het belangrijk dat uw dak geventileerd wordt. Goede ventilatie verhoogt namelijk de levensduur en de kwaliteit van uw dak. Doet u dit niet, dan wordt de kans op lekkages, schimmel en houtrot op termijn veel groter.

Hoe ontstaat er vochtophoping in en onder uw dak?

Vochtophoping of condensatie is neergeslagen waterdamp op een oppervlak dat kouder is dan de omgeving. Wanneer warme, vochtige lucht en koude lucht met elkaar in aanraking komen, ontstaat er condensatie. Denk bijvoorbeeld aan warme lucht die afkoelt tegen een koud vensterglas, of je spiegel die aandampt wanneer je een warme douche neemt.

Ook uw dak is zo’n punt in huis waar warme en koude lucht elkaar tegenkomen. Vaak is de bovenste verdieping of zolderruimte van een woning ook een gebruiksruimte waar wordt geleefd én gestookt. Het verschil tussen de warme binnentemperatuur in de ruimte onder uw dak en de buitentemperatuur kan ervoor zorgen dat er condensatie ontstaat in en onder uw dak. Zeker bij vriestemperaturen kan er ernstige schade ontstaan.

Zo wordt uw dak goed geventileerd

VentilatiepanOm een pannendak goed te ventileren bestaan er ventilatiepannen die zo hoog mogelijk in het dak worden geplaatst, dichtbij de nok. Deze ventilatiepannen hebben twee belangrijke functies. Ze zorgen voor een goede droging van uw dakpannen, wat vochtproblemen en een groene uitslag op uw dak kan voorkomen. Daarnaast zijn ventilatiepannen goed voor de verdeling van de stuwdruk onder een pannendak. Dit wil zeggen dat ze er bij hevige wind en stormweer voor zorgen dat de lucht onder het pannendak vlot weg kan, zonder daarmee de pannen van het dak te rukken.

Denk jij er aan om je dak te laten renoveren? Een offerte of advies aanvragen kan volledig vrijblijvend via ons contactformulier.

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze

Subsidie dakisolatie: maak de juiste keuze   Heeft je huis een hoge EPC-score of swingen je verwarmingskosten de pan uit in de winter?Dan is in veel gevallen dakisolatie laten aanbrengen de beste oplossing. Wanneer je dit vandaag doet, is de kans groot dat je...

PIR-isolatie: een goede keuze voor dakisolatie

PIR-isolatie: een goede keuze voor dakisolatie

Wist je dat het dak van je huis één van de belangrijkste plekken is waar warmte uit ontsnapt? Tot wel 35% van de warmte van je woning kan verloren gaan via het dak. En daarom is een efficiënte isolatie cruciaal. PIR-isolatie is in veel gevallen een goede keuze voor dakisolatie.