Logo Dural Bouwgroep
Jouw dak ventileren: hoe en waarom?
Dural Bouwgroep

Om vochtophoping onder uw dak te vermijden is het belangrijk dat uw dak geventileerd wordt. Goede ventilatie verhoogt namelijk de levensduur en de kwaliteit van uw dak. Doet u dit niet, dan wordt de kans op lekkages, schimmel en houtrot op termijn veel groter.

Hoe ontstaat er vochtophoping in en onder uw dak?

Vochtophoping of condensatie is neergeslagen waterdamp op een oppervlak dat kouder is dan de omgeving. Wanneer warme, vochtige lucht en koude lucht met elkaar in aanraking komen, ontstaat er condensatie. Denk bijvoorbeeld aan warme lucht die afkoelt tegen een koud vensterglas, of je spiegel die aandampt wanneer je een warme douche neemt.

Ook uw dak is zo’n punt in huis waar warme en koude lucht elkaar tegenkomen. Vaak is de bovenste verdieping of zolderruimte van een woning ook een gebruiksruimte waar wordt geleefd én gestookt. Het verschil tussen de warme binnentemperatuur in de ruimte onder uw dak en de buitentemperatuur kan ervoor zorgen dat er condensatie ontstaat in en onder uw dak. Zeker bij vriestemperaturen kan er ernstige schade ontstaan.

Zo wordt uw dak goed geventileerd

VentilatiepanOm een pannendak goed te ventileren bestaan er ventilatiepannen die zo hoog mogelijk in het dak worden geplaatst, dichtbij de nok. Deze ventilatiepannen hebben twee belangrijke functies. Ze zorgen voor een goede droging van uw dakpannen, wat vochtproblemen en een groene uitslag op uw dak kan voorkomen. Daarnaast zijn ventilatiepannen goed voor de verdeling van de stuwdruk onder een pannendak. Dit wil zeggen dat ze er bij hevige wind en stormweer voor zorgen dat de lucht onder het pannendak vlot weg kan, zonder daarmee de pannen van het dak te rukken.

Denk jij er aan om je dak te laten renoveren? Een offerte of advies aanvragen kan volledig vrijblijvend via ons contactformulier.

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

Een onderdak, is dat echt nodig?

Een onderdak, is dat echt nodig?

Wat is een onderdak? Wanneer is dat nodig? Moet je daarvoor je dakpannen laten verwijderen? We behandelen al deze onderwerpen in dit artikel.

Is lenen om mijn dak te renoveren verstandig?

Is lenen om mijn dak te renoveren verstandig?

De risico’s die het uitstellen van een dakrenovatie met zich meebrengen, zijn niet te onderschatten. De overheid wil renovaties verplicht maken voor woningen met een lage energieprestatiewaarde. Daarvoor kan je overwegen te lenen. Lees verder als je meer wil weten over de beschikbare leningen of de rentesubsidies.

Goed isoleren is belangrijker dan ooit!

Goed isoleren is belangrijker dan ooit!

De stijgende prijzen voor gas & elektriciteit bewijzen dat we energie niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen. Bovendien zijn de maatregelen die onze overheid treft vaak niet voldoende om een dure energiefactuur te voorkomen. Gelukkig zijn er ook een heel aantal...